2017. december 20. óta folyamatosan figyeljük Kulcs településen a Fejér Megyei Katasztrófavédelem illetve a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) szakembereivel az ún. Virághegyen a belvíz megjelenését, majd emelkedését.

A belvíz kritikus szintre emelkedése miatt január 29-én újra helyszíni bejárást tartott Kulcs polgármestere és jegyzője, mely során megállapítottuk, hogy a településrészen a belvíz által több ingatlan is közvetlen veszélybe került, a zárt szennyvíztározók csapadékkal felteltek, folyamatos talajszennyezést okoznak.

A belvíz súlyosan veszélyezteti az épülő lakópark lakásait is, a víz már a kertekben áll, megközelítve az épület alapzatát.

A belvíz emellett súlyosan veszélyezteti a Kulcs és Rácalmás közti Família utcai bekötőút állékonyságát, már elérte annak szintjét, a bekötőút két oldalán az árkok felteltek, az útpadka- és szegély átázott, zsompos, nedves.

A belvíz emellett súlyosan veszélyezteti a kulcsi Dunapart területét is, ahol évek óta rendszeres probléma a partfalcsuszamlás bekövetkezte. A belvízi intézkedés nélkül a belvíz tovább áramlik a csúszott partok felé azokat áztatva és veszélyeztetve.

A víz a Família út – Rácalmási út kereszteződésében lévő ingatlanon gyülemlett fel legnagyobb mértékben, a belvízi védekezés folyamán ezen a területen történik a szivattyúzás zárt csővezetékrendszeren keresztül a meglévő árokrendszeren át (Kossuth Lajos utca – Dózsa György utca) elvezetve immár véglegesen a Duna medrébe.

A szivattyúzás 2018. január 31-én indul előreláthatólag, és a belvíz szintjének jelentős apadásáig, kb. 3-4 hétig tart. A vezeték-rendszer egyetlen helyen, a Sőtér sétányon halad át közúton, itt fokozott figyelmet kérünk az arra haladóktól.

Kérjük a Tisztelt Lakosság türelmét és megértését a védekezési munkálatok alatt.

Jobb Gyula
polgármester