Kulcsi Kemencés

Kézműves Egyesület

a 10 évig sikeresen működő Mesterségek Bölcsője – Alkotó napok elnevezésű rendezvény kapcsán jött létre 2008-ban, azokkal a segítőkkel, akik az évente egyszer megrendezésre kerülő 10 napos rendezvénysorozat szervezésében, lebonyolításában részt vettek.

Az Önkormányzat támogatásával 2009. és 2010.ben, már ARANYKULCS FESZTIVÁLLÁ nőtte ki magát a programsorozat, országos hírnévnek örvendve. Nemcsak a mesterségek bemutatására jelentkező mesterek jelezték ezt, hanem az ország minden részéről érkezett alkotni vágyó felnőttek, gyerekek, s családok is.

Ez a rendezvény tábor jelleggel működött, ahol a csalamádé programtól elkezdve a tematikus mesterkurzusig igen széles volt a paletta: bőrművesség, fafaragás, kosárfonás, gyékény-, szalma-, csuhétárgy készítés, viseletkészítés, gyapjúszövés, népi játékkészítés, papírmerítés.

Esténként a közös főzések mellett a hangulatos tábortűznél jurta esti mesék keretében elevenítettük fel hozzáértő előadók segítségével őseink – elődeink életét.

A mesterség bemutatókat, a tábori élet legmeghittebb pillanatait a Kulcs TV rendszeresen közvetítette a falu lakossága számára.

A programjaink megvalósításában az Egyesület tagjain kívül a

Fekete István Általános Iskola pedagógusai, Lórántffy Zsuzsanna Szakiskola oktatói,

valamint számos kulcsi, környékbeli és megyei civil szervezet is részt vett:

Kerecsen Íjász Egyesület – Dunaújváros, Carpe Diem Alapítvány – Kulcs, Kulcsi Sport Egyesület – Kulcs,Sudár Napkeleti Hagyományőrző Egyesület – Aba, Mesterségek Bölcsője Alkotóház – Kulcs,

Fejér megyei Népművészeti Egyesület, Békéscsabai Népművészeti Egyesület,

A jeles ünnepeken falu szintű megmozdulásokat szervezünk, ahol az eddig leírt mesterségek bemutatásán és gyakorlásán kívül felelevenítjük elődeink hagyományait, ételeit, játékait. A megfelelő fórumokon való megjelenésnek köszönhető, hogy egyre nagyobb az érdeklődés, nem csak Kulcs lakosai körében, hanem a kistérség más településeiről is jönnek rendszeresen alkotni vágyók, akik jól érzik magukat kis közösségünkben. Az Egyesület sokrétűségét jelzi, hogy ezeken a hagyományőrző népi jeles ünnepnapokon népzenei és néptánci elemekkel is gazdagítjuk programjainkat. Az érdeklődők és tagjaink életkora 0-99 éves korig tart.

Az Egyesület tagjai:

elnök: Molnárné Lukács Anita titkár: Pécziné Magyar Alexa gazdasági vezető: Ébl Andrea

KÉZMŰVES MESTEREK:

Molnár János – Fafaragás Molnárné Lukács Anita – Bűrmőves

Gradvolt Istvánné – Gyékény-, szalma-, csuhétárgy és viselet készítő

Horváth Imréné – Gyapjúszövő Pókné Nyers Mária – Kosárfonó

Batykó Szilvia – Fazekas Schweiczer Róber – Fazekas

EGYESÜLETI TAGOK:

Ébl Andrea, Árva Lajos, Fartelj Balázs, Farteljné Klein Irén, Kommendó Gabriella, Pécziné Magyar Alexa, Helényi Árpád, Helényi Árpádné, Rend Albert, Rendné Pocsai Izabella

Az egyesület céljai:

¨     Összefogni a helyi és környékbeli mestereket.

¨     Felújítani a Császár tanyát, kézműves házzá alakítani és működtetni.

¨     Átadni a meglévő kézműves mesterségbeli tapasztalatokat.

¨     Feleleveníteni, újjáéleszteni, ápolni a magyar népi ünnepek, ünnepkörök hagyományait.

¨     Védeni, megóvni a helyi természeti, az épített és kulturális környezetünket.

¨     Aktívan kapcsolódni a falu kulturális életéhez.

¨     Kulcshoz kapcsolódó intézmények tagjainak, csoportjainak fogadása, támogatása rendezvények, bemutatók, játszóházak, foglalkozások levezetése.

¨     Együttműködés más helyi és kistérségi hagyományőrző, faluvédő egyesületekkel.

¨     Az Egyesület célja, hogy lehetőségeihez mérten a környező településeken élő kisebbségek, nemzetiségek kultúráját felmérje, megismerje.

Jövőbeni célkitűzéseink közé tartoznak:

A kulcsi Császár tanya kézműves házzá alakítása, felújítása, renoválása, hagyományos népművészeti technikákkal, közösségi térként való működtetése.

Népi, hagyományos bútorok gyűjtése, felújítása, egyéb használati eszközök készítése különböző kézműves technikákkal.

A tanya körül magyar kert kialakítása, abba őshonos magyar főszernövények, fák telepítése, betakarítása, a magyar népi hagyományok szerint.

Kiállítások szervezése az elkészült épületben:  Arató tárgyak kiállítása, Népművészeti kiállítások (kistérségi és megyei szintű egyaránt)